Specialisten

Caitlin Bonte

Adrienne_Rich.jpg

Adrienne Rich = (1929-2012) een politiek en sociaal geëngageerde Amerikaanse dichteres, docente, essayiste, woordvoerster voor de lesbische belangen en feministe.

Alice_Walker.jpg

Alice Walker = (1944-…) een Amerikaanse auteur en feministe die de Pulitzer-prijs voor fictie won.

Audre_Lorde.jpg

Audre Lorde = (1934-1992) een Caraïbisch-Amerikaanse schrijver, dichter, feminist en activist. Ze gebruikt veel emotie in haar gedichten en relateerd vaak haar gedichten en verhalen aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen.

Ayaan_Hirsi_Ali.jpg

Ayaan Hirsi Ali = (1969-…) een Nederlands-Amerikaans feministe, publiciste, auteur en voormalig politica van Somalische afkomst. Ze is atheïst en bekend om haar kritiek op de islam. Ze is lid geweest van de Tweede Kamer voor de VVD.

Cisca_Dresselhuys.jpg

Cisca Dresselhuys = (1943-…) was hoofdredactrice van Opzij, een feministisch maandblad. Haar journalistieke carrière begon bij het dagblad Trouw.

Femke_Halsema.jpg

Femke Halsema = (1966-…) is een Nederlands bestuurder, auteur en programmamaker. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Amsterdam en ze was eerder al lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks. Ook was ze fractievoorzitter en politiek leider.

Gloria_Wekker.jpg

Gloria Wekker = (1950-…) is een Surinaams-Nederlandse antropologe (hoogleraar in universiteit Utrecht), gespecialiseerd in genderstudies, Caribische studies, en de bestudering van seksualiteit, etniciteit en postkolonialisme. Ze staat bekend om haar werk over racisme in Nederland en intersectioneel denken in het feminisme.

Harriet_Freezer.jpg

Harriët Freezer = (1911-1977) was een Nederlandse prozaschrijfster, journaliste en feministe.

Naima_Azough.jpg

Naima Azough = (1972-…) is een Nederlandse politica van Marokaanse afkomst die lid was van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Daarna fungeerde ze nog als voorzitter van de commissie ‘Aanpak meisjesslachtoffers loverboys’, ook wel aangeduid als de Commissie Azough.

Philomena_Essed.jpg

Philomena Essed = (1955-…) is een hoogleraar in Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University op de locatie in Yellow Springs, Ohio.

Simone_de_Beauvoir.jpg

Simone de Beauvoir = (1908-1986) was een Frans filosofe, schrijfster en feministe.


Femke Dierickx

Donna%20Haraway.jpg

Donna Haraway= Ze studeerde filosofie en zoölogie (dierkunde) op een katholieke school aan de Colorado College. Ze houdt een pleidooi voor afstraffing van de strenge grenzen tussen dier en mens, vrouwen en mannen (essay: A cyborg Minfesto: science, technology an socialist-feminism in the late twentieth century)

Dorothy%20E.%20Smith.jpg

Dorothy E. Smith= Hij is een Canadees socioloog met interesses in verschillende disciplines, waaronder vrouwenstudies, psychologie en educatieve studies, ook in de feministische theorie, gezinsstudies en methodologie. Hij stichtte de sociologische subdisciplines feministische standstheorie en institutionele etnografie.

michel%20foucault.jpg

Michel Foucault= Hij is geboren in 1926 in Frankrijk. Hij was een Franse filosoof, hij was vooral bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren 70 en 80. Hij wordt geplaatst in de continentale filosofie, het structuralisme en poststructuralisme. Hij overleed aan aids.

patricia%20hill%20collins.jpg

Patricia Hill Collins= Ze is een filosofe en is geboren in 1948. Ze is ook voormalig hoofd van de afdeling Afrikaans-Amerikaanse studies aan de universiteit van Cincinatti en een voormalig voorzitter van de American Sociological Association. Ze heeft veel betrekking op kwesties die betrekking hebben op feminisme en gender binnen de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Ze kwam voor het eerst in nationale aandacht na de publicatie van haar boek: ‘black feminist thought: knowledge consciousness and the politics of empowerment’

pierre%20Bourdieu.jpg

Pierre Bourdieu= Hij was een Franse socioloog, hij was bekend als sociaal-wetenschapper. Hij was geboren als zoon van een postbode, aan de rand van de Pyreneeën, hij studeerde filosofie in Parijs en ging vervolgens doceren aan de universiteit van Algerije, waar hij ook als soldaat diende. In 1968 stichtte hij het onderzoeksinstituut Centre de Sociologie Européene en in 1975 richtte hij het tijdschrift Actes de la recherche en sciences sociales op. Hij is in 2002 onverwachts overleden. hij was 71 jaar.

Theodore%20Porter.jpg

Theodore Porter= Theodore is een professor die zich gespecialiseerd heeft voor de geschiedenis van de wetenschap. Hij heeft verschillende boeken geschreven. Hij is geboren op 3 december 1953 in Washington, Verenigde Staten.


Jessy Verscheure

Benazir%20Bhotto.jpg

Benazir Bhutto= Zat in de emancipatiepolitiek in Pakistan. Ze streed voor de rechten van moslimvrouwen.

Malak%20Hifni%20Nassef%20%282%29.jpg

Malak Hifni Nassef= Ze is een Egyptische feministische schrijfster.

Veena%20Malik.jpg

Veena Malik= Ze is een Pakistaanse actrice. Ze loopt vaak gesluierd rond omdat dit haar de vrijheid geeft om te kunnen shoppen zonder beledigingen, aandacht…


Laura Denys Devos
Brigitte-Gresy-mars-2017.jpg

Brigitte Grésy= Schrijfster van Petit Traité, ze is sinds 2006 inspecteur-generaal van sociale zaken. Ze is een specialist op het gebied van gendergelijkheid en de auteur van het rapport over professionele gelijkheid dat in juli 2009 is ingediend bij de minister van Arbeid.

chantal%20kamatari.jpeg

Chantal Kamatari= Kaderlid bij Europese bank.

Clara= kamerlid in de commincatiesector (geen foto doordat haar achternaam in het boek niet werd meegedeeld)

eliabeth%20.jpeg

Elisabeth Badinter= Franse feministe en filosofe. Élisabeth Badinter levert in haar artikels en boeken een actieve bijdrage aan het publieke debat in Frankrijk over de positie van vrouwen.

michel%20pasteel.jpeg

Michel Pasteel= Directeur van het Belgisch instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Ze staan in voor het dagelijks beheer van het Instituut, geven leiding aan het personeel, organiseren de werking van de dienst en brengen verslag uit aan de Raad van Bestuur.

sabine%20laruelle.jpeg

Sabine Laruelle= Belgische federale minister: studeerde in 1988 af als landbouwingenieur aan de Faculté universitaire des sciences agronomiques de Gembloux. Van 1992 tot 1999 was ze kabinetsmedewerker bij Waals minister Guy Lutgen en van 1999 tot 2000 voorzitter van de Franstalige landbouworganisatie Alliance Agricole België.

Unknown-4.jpeg

Vera Claes= Nationaal secretaris van de feminstische vereningen ZIJ-kant.

Viviane_Reding_%28Martin_Rulsch%29_01.jpg

Viviane Reding= Luxemburge jounaliste en politica. Ze is lid van de christendemocratische CSV en behoort dus tot de Europese Volkspartij. Sinds 1 juli 2014 is ze lid van het Europees Parlement. Daarvoor was zij driemaal Europees commissaris


Lotte Dewachtere

claude%20levi%20strauss.jpg

Claude Lévi-Strauss = Lévi-Strauss studeerde filosofie en rechten, maar zou zich volledig gaan toeleggen op de antropologie. Geboren te Brussel, 28 november 1908, gestorven in Parijs, 30 oktober 2009. Hij was een Frans cultureel antropoloog die werd beschouwd als een van de grote denkers van de twintigste eeuw. Hij heeft het structuralisme in de sociale wetenschappen grotendeels vormgegeven.

dick%20swaab.jpg

Dick Swaab = Dick Frans Swaab (geboren te Amsterdam, 17 december 1944) is een Nederlandse arts en neurobioloog, die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Swaab leidt een onderzoeksgroep aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en is Chao Kuang Piu hoogleraar aan de Zhejiang Universiteit, Hangzhou, P.-R. China.

dirk%20de%20wachter.png

Dirk De Wachter = Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut in het UPC KU Leuven. Hij is expert in systeem- en gezinstherapie en verantwoordelijk voor het dagactiviteitencentrum Sint-Maarten op campus Kortenberg. Aan de KU Leuven is hij verbonden als opleider en supervisor in de gezinstherapie.
Het is een veelgeprezen auteur.

etienne%20vermeersch.jpg

Etienne Vermeersch = Het is een Belgisch filosoof, ethicus, klassiek filoloog, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar en ere-vicerector aan de Universiteit Gent.

mary%20robinson.jpg

Mary Robinson = Ze was van 1990 tot 1997 de eerste vrouwelijke president van Ierland. Zij nam ontslag om Hoge Commissaris voor de Mensenrechten te worden, een functie die zij uitoefende tot 2002.
Mary werd katholiek opgevoed en studeerde rechten aan het protestantse Trinity College in Dublin en werd daar ook professor. In 1969 was zij één van de drie senatoren die voor Trinity College in de Ierse senaat werden gekozen.
Als senator heeft zij zich in het toen nog erg conservatief katholieke Ierland geprofileerd als voorvechtster van vrouwenrechten.
In 1989 trok zij zich terug, maar in 1990 was zij een onverwachte Labour-kandidate bij de presidentsverkiezingen, en dankzij de tweede voorkeurstemmen ook nog een onverwachte winnaar. Zo werd zij de eerste vrouwelijke president van de republiek en de eerste Ierse president die niet de steun had van de Fianna Fáil (zoals haar zes voorgangers). Zij was ook de eerste Ierse president die een bezoek bracht aan het Britse staatshoofd.

miet%20smet.jpg

Miet Smet = Zij is een Belgische christendemocratische politica uit Vlaanderen.

patsy%20s%C3%B6renzen.jpg

Patsy Sörensen = Patsy Sörensen is lerares in het kunstonderwijs. Zij is de drijvende kracht achter Payoke (=een centrum voor vrouwen in de prostitutie en slachtoffers van mensenhandel in het Antwerpse Schipperskwartier).

peter%20piot.jpg

Peter Piot = Hij is een Belgische arts en voormalig assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties en was tot eind 2008 directeur van UNAIDS.
Nadien nam hij een positie aan als professor aan het Imperial College London.

rudi%20vranckx.jpg

Rudi Vranckx = Hij is een Belgisch journalist die werkt voor het VRT Nieuws. Hij houdt zich vooral bezig met internationale conflicten in Irak, Libanon, Israël, Palestina, Syrië. Van opleiding is Vranckx historicus, Sinds 13 januari 2008 heeft Vranckx een eigen programma, Vranckx (= een reportagemagazine), waarin voornamelijk buitenlandse reportages te zien zijn, die uitgezonden worden op Canvas.

sultan%20balli.jpg

Sultan Balli = Sultan Balli werkt als psychotherapeute en begeleidt diversiteitstrajecten en interculturalisatieprocessen in social profit- en profitorganisaties. Zij is docent aan de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen en aan het CVO Sociale Hogeschool Heverlee.


Manon Billiet

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2020.25.25.png

Betty Friedan = Deze vrouw was een Amerikaanse feministe, sociaal activiste en publiciste. In 1963 schreef ze het boek ‘Feminine Mystique’.

Unknown.jpeg

Irene de Bel = Ze is de nieuwe hoofdredactrice van het feministische magazine ‘Opzij’. De Bel is de opvolger van Margriet van der Linden.

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2020.25.32.png

Joke Kool-Smit = Ze was een bekende Nederlandse feministe in de jaren zeventig. Ze is gestorven op 19 september 1981.

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2020.25.42.png

Margriet van der Linden = Ze is een Nederlandse journaliste en was de voormalige hoofdredactrice van het feministische maandblad ‘Opzij’.

266px-Simone_de_Beauvoir2.png

Simone de Beauvoir = Ze was een Franse filosofe, schrijfster en feministe. Deze vrouw was geboren in het jaar 1908 en gestorven op 14 april 1986.


Mauranne Mattelaer

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2016.23.42.png

Elisabeth Rehn = Elisabeth Rehn was minister van Defensie, ze was de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Finland en in Europa.
(Informatie: Wikipedia)(Foto: Wikipedia).

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2016.21.31.png

Ellen Johnson Sirleaf = Ellen Johnson Sirleaf is een Liberiaanse politica, ze werd de eerste vrouwelijke president van Liberia. Was de eerste vrouw in de geschiedenis die verkozen werd tot staatshoofd van Afrikaans land.
Werd als volgt nog minister van Waarheidscommissie. (Informatie: Wikipedia) (Foto: Wikipedia).

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2016.21.38.png

Ilinka Mitreva = Ilinka Mitreva is minister van Buitenlandse Zaken republiek Macedonia. (bron: Wikipedia) (Foto: Wikipedia).

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2016.21.47.png

Kofi Annan = Diplomaat afkomstig van Ghana, werd secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (Informatie: Wikipedia) (Foto: Wikipedia).

Schermafbeelding%202018-12-17%20om%2016.21.56.png

Steven Fish = Steven Fish is professor aan de University of California, Berkeley. Hij doet vooral onderzoeken naar politieke regimes, religie, politiek, …
(Informatie: Wikipedia) (Foto: : https://igs.berkeley.edu/people/m-steven-fish).